BioFestival 2019

Bio Festival 2019

Φεστιβάλ για τα βιολογικά προϊόντα και το eco living!

Σάββατο 11 & Κυριακή 12 Μαΐου: 10:00 – 21:00
Δευτέρα 13 Μαΐου: 12:00 – 20:00
Τεχνόπολη, Γκάζι

To Bio Festival, διαθέτει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να αποτελέσει σταθμό στην κουλτούρα της υγιεινής διατροφής, της περιποίησης και του eco living, τα οποία αποτελούν μία ταχύτατα ανερχόμενη τάση και στάση ζωής. Απευθύνεται τόσο στους επαγγελματίες του κλάδου όσο και στο καταναλωτικό κοινό που ολοένα μεγαλώνει τόσο σε όγκο όσο και σε απαιτήσεις.

Τα βιολογικά προϊόντα είναι γεγονός ότι εγγυώνται αυθεντικές γεύσεις και ποιότητα ζωής, ενώ παράλληλα σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας εποχής, η οποία εκφράζει την ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου για ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Η παραγωγή βιολογικών προϊόντων αυξάνεται σταθερά διεθνώς, ενώ στη χώρα μας –σύμφωνα με σχετικές έρευνες– ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται στα βιολογικά προϊόντα, η κατανάλωση των οποίων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Σε μία εποχή που τα βιολογικά προϊόντα κατακτούν όλο και περισσότερο τους καταναλωτές και κερδίζουν περίοπτη θέση στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων λιανικής, αλλά και στο μενού των επιχειρήσεων της Μαζικής Εστίασης, το BIO FESTIVAL έρχεται την κατάλληλη στιγμή για να γίνει το μεγαλύτερο εμπορικό φόρουμ και το απόλυτο σημείο αναφοράς για τους επαγγελματίες και τους καταναλωτές του χώρου.

Με την εγγύηση της FORUM AE

To BIO FESTIVAL διοργανώνεται από την FORUM AE. Με 30 χρόνια ιστορία η FORUM AE αποτελεί την κορυφαία εταιρεία οργάνωσης εκθέσεων στην Ελλάδα, έχοντας βάλει τη σφραγίδα της στις μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες εκθέσεις διεθνούς εμβέλειας όπως FOOD EXPO, HORECA, XENIA, ARTOZA, OENOTELIA, FOODTECH, ΑΤΗΕΝS COFFEE FESTIVAL κ.λ.π. Η τεράστια γνώση της στον κλάδο των Τροφίμων & Ποτών, αλλά και η εξειδικευμένη τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει με τη διοργάνωση του πετυχημένου ATHENS COFFEE FESTIVAL, ενός παρόμοιου φεστιβάλ που διοργανώνεται στον ίδιο ιδιαίτερο χώρο, σε συνδυασμό με ένα μεγάλο και στοχευμένο διαφημιστικό πρόγραμμα, εγγυάται την επιτυχία και την εμπορική αποτελεσματικότητα και του Βio Festival.

Εισαγωγή στα Βιολογικά Προϊόντα

Η βιολογική ή οικολογική γεωργία είναι η ήπια και φιλική προς το περιβάλλον μορφή γεωργίας. Υλοποιείται χωρίς χρήση φυτοφαρμάκων, χημικών λιπασμάτων, γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, ορμονών, αντιβιοτικών και συντηρητικών όχι μόνο στα φυτά αλλά και στα ζώα.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα σύστημα που βασίζεται στην αμειψισπορά (εναλλαγή των καλλιεργειών), την ανακύκλωση των φυτικών υπολειμμάτων και της ζωικής κοπριάς, τη χλωρή λίπανση, την ήπια χρήση γεωργικών μηχανημάτων και τις βιολογικές και φυσικές μορφές αντιμετώπισης ασθενειών των καλλιεργειών και των εκτρεφόμενων ζώων. Ο τρόπος παραγωγής απαιτεί λιγότερο εντατική χρησιμοποίηση γης, προστατεύει το αγροσύστημα, βελτιώνει την ποιότητα και την φυσική γονιμότητα του εδάφους και παράλληλα μεριμνά για την υγεία κι ευημερία των ζώων.

Κατηγορίες Βιολογικών Προϊόντων

Τρεις είναι οι βασικές κατηγορίες στις οποίες χωρίζονται τα βιολογικά προϊόντα:

⚈ Γεωργικά προϊόντα (π.χ. φρούτα, λαχανικά, μέλι, βαμβάκι).
⚈ Ζωικά προϊόντα (π.χ. αβγά, κρέας, ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας).
⚈ Μεταποιημένα προϊόντα (κυρίως τρόφιμα όπως ψωμί, τυρί, έλαια κ.ά.).

Λίγα λόγια για την ιστορία

Πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, την ίδια περίπου εποχή με την εντατικοποίηση και βιομηχανοποίηση της γεωργίας. Το 1924 ο κοινωνιολόγος Rudolf Steiner έδωσε μία σειρά διαλέξεων για την εναλλακτική μορφή γεωργίας που εστίαζε στην υγιεινή διατροφή και διαβίωση. Από τις θέσεις του αυτές τέθηκαν οι βάσεις της «Βιοδυναμικής Γεωργίας», πρόδρομο στης σημερινής Βιολογικής Γεωργίας.

> Το 1946 ιδρύθηκε ο οργανισμός Soil Association, ο οποίος σήμερα αποτελεί τον πρώτο οργανισμό ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο.

> Το 1972 ιδρύθηκε ο Διεθνής Οργανισμός Κινημάτων Βιολογικής Γεωργίας (IFOAM) ο οποίος εξέδωσε το πρώτο διεθνές πρότυπο με κανόνες παραγωγής και ελέγχου της βιολογικής γεωργίας.

> Το 1986 στο Ευρωκοινοβούλιο ψηφίζεται για πρώτη φορά πρόταση για την προώθηση της βιολογικής γεωργίας.

> Το 1991 αποτέλεσε την χρονιά ορόσημο καθώς δημοσιεύθηκε ο Κανονισμός και αναγνωρίστηκε επίσημα η σημασία αυτής της μορφής παραγωγής γεωργικών προϊόντων και πολλές χώρες προχώρησαν στην υιοθέτηση συναφών κανόνων για τη βιολογική γεωργία.

Το φυλλάδιο του BioFestival 2019

2 Σχόλια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.